Kinološko društvo Duplica

RALLY OBEDIENCE je primeren za vse pse ne glede na starost in pasmo. Priporočljivo je, da vodnik in pes že poznata osnove poslušnosti (sedi, prostor, poleg), da pes sledi vodniku in želi z njim sodelovati. Le-tako bosta lahko sledila vajam, ki se jih izvaja na poligonu.


V rally obedience šolo vabimo vodnike in pse, ki želijo izvajati poslušnost še na malo drugačen način in se pri tem zabavati. V šolo se lahko vključijo mladi in starejši psi različnih pasem.

Kaj se naučite v rally šoli

  • pozornost pri različnih premikih in na različnih pozicijah
  • vodljivost na povodcu in brez povodca (vaja poleg na levi in desni strani, z vsemi obrati, spremembami smeri in spremembami hitrosti)
  • vaja sedi in prostor na različnih pozicijah (na levi, desni strani, na mizi…)
  • vaje v različnih načinih gibanja (krogi, osmice,…)
  • vodenja na daljavo
  • učenje motorike in premagovanje različnih ovir (preskoki, gugalnica, slalom, tuneli…)
  • gibanja po parkurju
  • izvajanje vaj ob motnjah

Rally obedience je športna disciplina, kjer vodniki in psi na progi, ki jo vnaprej pripravi sodnik, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge.

Glede na težavnost nalog je RO razdeljen na štiri težavnostne razrede. Proga vsebuje (odvisno od ravni tekmovanja) 15 – 19 postaj z različnimi nalogami, ki jih morata opraviti pes in vodnik. V najnižjem, začetnem razredu se vaje s psom lahko izvajajo na vrvici ali brez, v višjih razredih pa se vaje izvajajo brez vrvice.

Naloge izbere sodnik izmed 72 različnih nalog, ki so določene in opisane v pravilniku, njihovo vsebino pa ustrezno ponazarjajo dogovorjeni znaki. Naloge obsegajo vaje v gibanju, vaje na mestu in premagovanje ovir. Vaje v gibanju vključujejo spremembe v smereh in načinu gibanja ter večje ali manjše kroge, osmice, slalome, gugalnice, mize in razne figure okoli stožcev. Vaje na mestu zahtevajo upoštevanje zahtev kot so sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje psa vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo in podobno.

RO je namenjen vsem psom, rodovniškim in ne rodovniškim. Starost psa v razredu RO-I je 12 mesecev, v RO-II 14 mesecev, v RO-III 15 mesecev in v RO-IV 16 mesecev.

Kako in kdaj poteka rally šola

 

Rally šola je sestavljena iz dveh tečajev:

  • začetni: seznanitev s pravili Rally Obedience, naučimo se vseh vaj iz težavnostnega razreda RO-I tako, da sta vodnik in pes pripravljena na izpit RO-I. Če vodnik in pes izpit opravita pozitivno, se lahko udeležujeta Rally Obedience tekmovanj, ki potekajo po Sloveniji in tujini. Za začetni tečaj je predvidenih 10 srečanj po 1 uro.
  • nadaljevalni: utrjevanje osvojenih vaj v začetnem tečaju, vaje iz višjih težavnostnih razredov, vaje premagovanja ovir, vodljivost psa na levi in desni strani in priprave na izpit RO-II. Ta tečaj je namenjen vsem, ki imajo že uspešno zaključen tečaj RO-I ali opravljen izpit RO-I. Po zaključku tečaja je vodnik sposoben samostojno učiti psa novih vaj iz višjih težavnostnih razredov ter se pripraviti na opravljanje izpitov RO-III in RO-IV. Za nadaljevalni tečaj je predvidenih 15 srečanj po 1 uro.


Tečaj poteka 1x na teden v popoldanskem času. Delo se izvaja na poligonu kjer se postavi parkur z znakci. Rally šola poteka skozi celo leto.