Kinološko društvo Duplica

 info@kd-duplica.net
 info@kd-duplica.net

Dupliški poletni reševalni tabor

Člani enote vodnikov reševalnih psov kinološkega društva Duplica smo se odločili za svoj mini tabor, ker je bilo letno usposabljanje odpovedano zaradi covid ukrepov. Zato smo se skupaj z našimi družinami zbrali v petek, 20.8. na društvenem poligonu in se nato skupaj odpravili proti Tolminu, v kamp Gaberje. Po prihodu v kamp smo postavili tabor ter si ogledali okolico za kakovosten trening. Po večerji je sledil družabni del ter priprava aktivnosti za naslednji dan. V soboto smo se po zajtrku razdelili v dve skupini. Vsaka skupina je dobila
GPS napravo in karto z naprej določeno točko zbora in končno točko. To je bil hrib Kozji rob nad Tolminom. Poudarek je bil tudi na vodenju skupine. Utrjevali smo znanje iz orientacije in uporabo GPS naprave ter komunikacijo po radijski zvezi. Vsaka skupina je imela nalogo javljati prihod na določene točke v GPS. Po uspešno opravljeni vaji je sledil odhod nazaj v tabor in dobro kosilo. Vse dni je bilo vroče, zato je bilo kopanje v mrzli Soči prijetno in osvežujoče.

V popoldanskem času smo se odpravili še na vajo iskanja v gozdu. Tam so nam bili v pomoč domači, ki so odigrali ponesrečence. Za kužke je bila dobra sprememba, ker so bile druge osebe. Vključeni so bili tudi otroci. Za vodnike in njihove pse je bila to nova izkušnja.

Po večerji je pogovor nanesel na praznovanje 10 let delovanja pod okriljem KD Duplica, ki bo naslednje leto. Pripravlja se pester program. V nedeljo smo naredili še praktično vajo v kateri je bila predpostavka, da je prišlo do potresa in se v porušenem objektu nahaja neznano
število oseb. Vodniki so morali narediti plan kako preiskati objekt, se javljati po postaji v bazo ter rešiti in oskrbeti ponesrečenca. Po zaključku vaje je sledila analiza našega dela in kosilo. Pospravili smo šotore in se varno vrnili domov.

Tabora smo se udeležili Darja s Tajem, Helena z Bafijem, Klemen z Brutom in Primož z Ajko in Ajšo ter naši domači – največji podporniki.

Biti vodnik reševalnega psa ni hobi ampak je način življenja.

Dobrodošli vsi, ki vas zanimajo naše aktivnosti, da se nam pridružite, nas obiščete na poligonu KD Duplica ali pa nas kontaktirate preko našega facebook profila (Enota vodnikov reševalnih psov KD Duplica).

Primož Trebušak
Vodnik reševalnega psa